BIG BOYS GONE BANANAS!*

Det här är den sanna historien om en svensk filmskapare, ett bananföretag och deras fula tricks: manipulering av media, stämningsansökningar och priset vi betalar för yttrandefrihet.

BBB_02

Vad kan ett stort multinationellt företag göra för att skydda sitt varumärke?

Det vet filmaren Fredrik Gertten av egen erfarenhet. Det började med dokumentärfilmen BANANAS!* från 2009, i vilken 12 nicaraguanska bananarbetare stämmer fruktjätten Dole Food Co. för att ha använt ett bekämpningsmedel på plantagen som gjort dem sterila. Arbetarna vinner målet och om utslaget vinner kraft kan det skapa möjligheter för andra lantarbetare i tredje världen som farit illa. Men innan filmen hunnit ha sin premiär blir WG Film, regissören Fredrik Gertten och producenten Margarete Jangård, kontaktade av Doles advokater och beordrade att genast stänga filmens hemsida och aldrig visa filmen någonstans – annars får de ta konsekvenserna i form av en stämning och betala dyra skadestånd.

BIG BOYS GONE BANANAS!* är en skrämmande insyn i hur de allra mäktigaste gör när dem vill tysta sina kritiker. Den stämningsansökan som Dole lämnade in mot WG Film var bara början på en lång rad trakasserier gentemot filmarna och ett försök att stävja yttrandefriheten. Vad betyder egentligen yttrandefrihet i en tid då journalistiken försvagas och PR-industrins makt växer?

Gillar du denna sidan?

Visar 1 kommentar


published this page 2012-01-24 11:51:00 +0100
Den sanna historien om en svensk filmskapare, ett bananföretag och deras fula tricks: manipulering av media, stämningsansökningar och priset vi betalar för yttrandefrihet.

Vill du vara med på vår resa? Registrera dig och håll dig uppdaterad om filmen!