Bakgrunden till BIG BOYS GONE BANANAS!*

BANANAS!* var en av de mest omtalade dokumentärfilmerna från 2009. Intresset från media och stödet från publik och kolleger i filmbranschen var överväldigande. Nedan följer en kort översikt av vad som hände under några hektiska månader före och efter filmens premiär.

(Varning för spoilers – Du kanske vill se filmen innan du läser hela texten…)

IMG_4171_small_cc.jpg

I april 2009 blir BANANAS!* utvald att tävla i Los Angeles Film Festival som äger rum i juni.

8 maj hölls ett förhör i Los Angeles Superior Court gällande det påstådda bedrägerifallet som skildras i BANANAS!*. Filmen blev då föremål för en diskussion mellan domaren Victoria Chaney och Doles advokat Andrea Neuman, och filmens trailer visades i rättssalen. Domare Chaney uttalade sig om filmen på följande sätt till de som var närvarande: “Bara så att alla vet, så har jag inte för avsikt, och tänker inte heller överväga, att lägga förfrågningar om att på förhand göra inskränkningar i yttrandefriheten här. Okej? Så be mig inte att kontakta filmbolaget. Jag har ingen domsrätt över dem och även om jag hade det så skulle jag inte kontakta dem.” Efter förhöret skickade Doles advokatfirma, Gibson, Dunn & Crutcher, ett brev till WG Film, ITVS och samtliga av Los Angeles Film Festivals sponsorer. Dole gillade inte alls trailern, och inte heller materialet på filmens hemsida.
Varken Dole eller deras advokater hade sett den färdiga filmen – de hade endast sett trailern. “Märkliga saker händer i L.A. Mäktiga krafter visar musklerna” twittrade Gertten. Fem dagar senare skrev WG Films amerikanska advokat Richard J Lee tillbaka till Dole: “Filmen är en balanserad dokumentär baserad på ett verkligt fall. Det mesta av den faktiska informationen som framkommer i filmen uttalas av rättsfallets inblandade själva och inte av filmskaparen, som i allt väsentligt agerar som en reporter.”

14 maj skickade Doles advokater ett andra “cease and desist”-brev som åter igen uppmanade filmarna att lägga ner filmen, åter igen utan att själva ha sett filmen. WG Film svarade med att erbjuda biljetter till premiären i Los Angeles den 20 juni.

5 juni tas BANANAS!* ut ur tävlan på Los Angeles Film Festival, på grund av att man från festivalens sida befarade en kostsam reprimand från Dole. I stället visades filmen i en så kallad “case study” som följdes av ett samtal med Gertten.

8 juni publicerar Los Angeles Business Journal en artikel om BANANAS!* med rubriken “The Big Slip-Up” och underrubriken “Documentary on Lawyer Needs Fact-Check”. Los Angeles Business Journal hade inte själva gjort någon faktakoll på sin egen artikel, eller filmen för den delen, för ingen på tidningen hade ännu sett filmen. Gertten svarade på artikeln genom att uttala sig i ett pressmeddelande: “För att besvara frågan om min film bygger på falsarier eller ej, menar jag att så inte är fallet. Allt som jag har filmat är skildrat så som det faktiskt har gått till under rättegången. Det allra viktigaste beviset mot Dole i fallet är ett brev mellan Standard Fruit Company (numera Dole) och Dow Chemicals. Detta är hårda bevis och inget som jag själv har hittat på.”

BBB_07.jpg
 
Videokonferens med teamet. Publicisten David Magdael visar upp framsidan av L.A. Business Jounal med ett kritiskt budskap om filmen. 
(Från vänster) Fredrik Gertten, David Magdael. Foto:Ovoo.

8 juni intervjuar ett svenskt nyhetsteam från SVT Fredrik Gertten. Kort efter att deras story visats på tv, blir reportern kontaktad av Doles PR-firma, Gibraltar Associates i Washington D.C. Tre dagar senare görs ytterligare en intervju som fokuserar på anklagelserna om förtal, inklusive en telefonintervju med Doles VD Michael Carter. Inslaget visas på bästa sändningstid i SVTs riksnyheter.

20 juni – premiärdagen. Bara några timmar före visningen höll styrelsen i Film Independent en sluten visning av BANANAS!* och diskuterade vad man borde göra. De beslöt sig för att fortskrida med den planerade visningen, och filmen visades på UCLA James Bridges Theatre. I sista minuten togs filmen dock ut ur tävlan i kategorin Audience Award – festivalens volontärer fick till och med samla in röstsedlar från den sittande publiken före visningen.

7 juli lämnar Dole in en stämningsansökan mot WG Film, regissören Fredrik Gertten och producenten Margarete Jangård, hos Los Angeles Supreme Court. Stämningsansökan hävdar att BANANAS!* förtalar Dole.

1 oktober visas BANANAS!* i ett fullbokat mötesrum i Sveriges riksdag. Efter visningen presenterar riksdagsledamöterna Mats Johansson och Luciano Astudillo en petition mot åtalet som samlar in namn från alla partier i riksdagen från vänster till höger. I namninsamlingen begär man att Dole ska dra tillbaka stämningen. Viljan att försvara yttrandefriheten var överväldigande och enig från alla riksdagens partier och insamlingen fick stor uppmärksamhet i svensk media.


gala_premiere.jpg

9 oktober fick BANANAS!* sin svenska premiär. Över 20 biografer i hela landet visade filmen samtidigt. Efter filmen blev Fredrik Gertten intervjuad av Orvar Säfström på biograf Spegeln i Malmö. Intervjun sändes ut live till de deltagande biograferna, och publiken kunde ställa sina frågor till regissören via sms. Över 400 frågor skickades in. En inspelning av denna Q&A finns med på extramaterialet till BANANAS!* dvd-utgåva. Samma morgon publicerades recensioner av filmen i alla stora svenska nyhetstidningar. Dagens Nyheter, Sydsvenskan, Aftonbladet och Expressen gav alla filmen betyget 4 av 5.

15 oktober blir BANANAS!* åter föremål för diskussion i den svenska riksdagen, den här gången på regeringsnivå. Kulturministern Lena Adehlson Liljeroth höll möte med Fredrik Gertten, medierättsadvokaten Percy Bratt och riksdagsledamöterna Mats Johansson och Luciano Astudillo för att sätta sig djupare in i fallet. Samma dag drog Dole tillbaka sin process mot WG Film. I ett pressmeddelande skrev de att de tagit sitt beslut efter att frågan om yttrandefrihet skapat så stor oro i Sverige, trots att de fortfarande ansåg sig ha rätt i sakfrågan.

22 oktober hölls det sista anti-SLAPP-förhöret efter en lång rad förseningar med uppskjutna datum. Förhöret blev en framgång för Fredrik Gertten, Margarete Jangård och WG Film, men det skriftliga utslaget kom inte förrän en månad senare.
 

victory.jpg

17 november kom så det skriftliga utslaget. Los Angeles Superior Court beviljade anti-SLAPP motionen som Fredrik Gertten lämnat in och strök åtalet om förtal från Doles sida. Rätten fastslår att “en noggrann utvärdering av filmen inte styrker Doles påstående”. Förutom att de strök åtalet så beordrades Dole att betala advokatkostnader och andra kostnader motsvarande USD 200,000.

BANANAS!* har nu visats på 100 festivaler i fem kontinenter och gått på TV i 20 länder och fortsätter att visas och spridas över världen.  

Läs hela historien på bananasthemovie.com

Gillar du denna sidan?

Visar 1 kommentar


published this page in Om filmen 2012-01-24 13:36:26 +0100
Den sanna historien om en svensk filmskapare, ett bananföretag och deras fula tricks: manipulering av media, stämningsansökningar och priset vi betalar för yttrandefrihet.

Vill du vara med på vår resa? Registrera dig och håll dig uppdaterad om filmen!