BANANAS!* - filmen som Dole inte vill att du ska se

Detta är dokumentären som retade gallfeber på Dole och som senare fick oss stämda.

På uppdrag av tolv arbetare i Nicaragua drabbar den amerikanske advokaten Juan Domínguez samman med Dole Food Company i en historisk rättegång. Dole anklagas för att ha orsakat sterilitet genom att använda ett förbjudet bekämpningsmedel. Kan Juan Domínguez vinna eller kommer jätten undan?

Filmen börjar med att vi bevittnar en begravning. Det är Byron Romeros pappa som arbetat på bananplantager hela sitt liv som är död. Och prästen i den lilla staden Chinandega i Nicaragua håller ett tal. "De stora bolagen vill bara förmera sina vinster utan hänsyn till människan. De sprider tonvis med giftigt bekämpningsmedel på bananplantagerna. Detta ger arbete åt människor - men det är även en källa till en långsam död."

Sen möter vi filmens andra huvudperson vid sidan av bananarbetarnas kollektiv, Juan Dominguez, en spansktalande advokat född på Kuba. Han har ett flott kontor i Los Angeles med romerska kejsarbyster, stilig utsikt över staden. Han kör en svindyr Ferrari och röker stora Havanna- cigarrer. Men hans credo är "Jag har aldrig gillat när stora killar hackar på de mindre och svaga. Därför önskade jag tidigt att bli advokat."
Han tar sig an rättsfall där fattiga, outbildade människor skadats eller kommit i kläm mot stora bolag. Människor som annars inte skulle ha råd med advokat. Han arbetar gratis och tar bara betalt om han vinner processen och skadestånd döms ut. Det är David mot Goliat som han säger.

Under dryga fem år samlar han och hans stab in vittnesmål från bananarbetare som blivit sterila på grund av att de kommit i kontakt med det giftiga bekämpningsmedlet DBCP (Dibromochloropropane). Ett medel som tillverkaren, kemiföretaget Dow dragit tillbaka sedan det kom fram bevis på dess skadliga biverkningar i slutet av 1970-talet, levern, njurar, lungor och reproduktionsorgan drabbades. Processen - där tolv bananarbetare får representera tiotusentals andra - gäller varför Dole har fortsatt använda giftet trots att de kände till dess skadeverkningar och trots att de skrev på en förbindelse där tillverkaren Dow Chemicals avsvor sig alla eventuella framtida åtal från tredje part.

Juan Dominguez åker till Nicaragua och talar inför en stor samling bananarbetare och deras anhöriga att det handlar om en oförlåtlig, glupsk kapitalism utan någon känsla av hänsyn till eventuella effekter och där motivet bara utgörs av pengar. Dominguez samarbetar med en åklagare, Duane Miller som driver målet i rättssalen. Han förhör en av Doles toppchefer, David Delorenco om i vad mån Dole kände till hur farligt DBCP var. Delorenco erkänner att Dole kände till detta och att bolaget även skrev på brevet från Dow och därmed tog på sig allt ansvar.

Därpå följer en lång rad vittnesmål där Miller och Doles advokat Rick McKnight håller vittnesförhör med de tolv fd bananarbetarna. Om deras liv, om hur de kom i kontakt med giftet, om deras barnlöshet och om Dole någonsin varnade dem för bekämpningsmedlets effekter. Några arbetare gråter i vittnesbåset när de konfronteras med närgångna frågor. McKnight sätter åt dem hårt, pekar på inkonsekvenser i deras vittnesmål etc.

Vid slutanförandena pekar svarandesidan på just dessa inkonsekvenser och att det inte går att bevisa att deras sterilitet orsakats av DBCP, om de inte var sterila redan innan. Kärandesidan trycker på det faktum att Dole skrev på brevet från Dow - hur kunde de då tro att det inte fanns någon fara förknippad med användningen av bekämpningsmedlet?

Så faller domen.
Sex arbetare nekas ersättning, de anses ha farit med osanning. Sex arbetare tilldöms 3,2 miljoner doller (ca 23 miljoner kronor) i skadestånd. Allt utifrån juryns uttalande att Dole agerat utifrån illvilja och bristande respekt. Dole's advokat menar att detta är ett bakslag mot bakgrund av all den möda och kostnader som målsägarna lagt ner. "De kommer få svårt att driva fler mål, efter sina substantiella utlägg." Juan Dominguez menar å sin sida att detta bara är början; "vi kommer att fortsätta med små mål, vi kommer att hugga med vår machete så Dole blöder" säger han retoriskt. "Detta kommer att skrivas in i historieböckerna som juridikstudenter kommer att läsa i framtiden."

Läs mer om filmen på
web_icon_NEW.png

Gillar du denna sidan?

Visar 1 kommentar


published this page in Om filmen 2012-01-24 12:16:49 +0100
Den sanna historien om en svensk filmskapare, ett bananföretag och deras fula tricks: manipulering av media, stämningsansökningar och priset vi betalar för yttrandefrihet.

Vill du vara med på vår resa? Registrera dig och håll dig uppdaterad om filmen!