BLOGG


Hillevi Larsson (S) kommenterar debatten.

Hillevi Larsson har beslutat sig för att fortsätta hålla frågan vid liv om reglering av PR-byråernas kunder. 0878075468027_max.jpg
Larsson tror inte att regeringen kommer att göra något åt PR-byråernas enväldiga makt.
I höst kommer Larsson i en motion lyfta frågan i riksdagen. 

"Om andra länder som till exempel England har ändrat sin inställning till offentliggörandet av PR-byråerna, varför ska inte vi göra det?". Larsson hade önskat mer förståelse av Ask, dock så tror hon inte att det kommer att ske någon förändring, verken nu eller vid ett kommande regeringsskifte. 

Dock så är Larsson rädd att en liknande situation som Fredrik Gertten råkade ut för i USA,  kommer att ske i Sverige om några år. Därför tycker Larsson att befolkningen och media borde ta ställning.

 

Lägg till en kommentar Share

BIG BOYS GONE BANANAS!* fick Hillevi Larsson (S) och Beatrice Ask (M) att mötas i riksdagen!

Tack vare  "BIG BOYS GONE BANANAS!*" så har Sveriges riksdag diskuterat om offentliggörandet av PR-byråernas kunder. Vi är glada över att det går att påverka och inspirera Sveriges politiker. Det är positivt att se denna utveckling, att denna viktiga fråga har tagits upp och ventilerats. 

Riksdagen-fran-vattnet-2004-05-09_s_s.jpg

 

Debatten mellan Hillevi Larsson (S) och Beatrice Ask (M) ägde rum fredagen den 13 april, efter att Larsson hade sett "BIG BOYS GONE BANANAS!*".  

Det var en het debatt, Larsson hade till en början ställt ett antal frågor till stadsrådet om PR-byråernas påverkan. 

Larsson ansåg att det var viktigt att vi skulle få veta vems PR-byårernas uppdragsgivare är, eftersom de påverkar innehåller i medierna och även maktfaktorns i samhällsdebatten. Larssons syfte till interpellationen var att öka yttrandefriheten och mångfalden i debatten. Ask ansåg att ett förbud skulle vara kränkande mot yttrandefriheten men att en myndighet skulle kunna ha rätt till insyn hos kunderna. 

PR-byråerna är oftast privata företag, men de agerar på den offentliga sektorn och påverkar den. Vad går gränsen för den offentliga sektorns rättigheter om de kan agera fritt?  Är denna sortens av transparens ett bra tillvägagångssätt? Vad tycket du? 

Se debatten live mellan Hillevi Larsson (S) och Beatrice Ask (M) här.

Läs protokollet från debetten den 13 april  här.

Läs Larsson interpellation här.

 

 

Lägg till en kommentar Share

BIG BOYS GONE BANANAS!* visas i Sveriges Riksdag 29/2

Det började med den svenska dokumentärfilmen BANANAS!* från 2009. Många hörde talas om hur fruktbolaget Dole stämde filmregissören Fredrik Gertten i ett försök att hindra filmens visning, vilket blev en het politisk fråga när filmen visades i riksdagen. Att filmen visades i riksdagen blev en avgörande vändpunkt - Dole drog tillbaka stämningen mot filmbolaget då deras rättssak och frågan om yttrandefrihet uppmärksammades på så pass hög nivå i Sverige.

Men vad var det som hände fram tills dess? Var det bara ett amerikanskt fenomen eller finns det viktiga lärdomar att dra också i en svensk kontext kring yttrandefrihet, lobbyism och PR? Var går gränsen för ett storföretags angrepp på yttrandefriheten? 

 FredrikLincoln.jpg
Vår amerikanske advokat Lincoln Bandlow tillsammans med Fredrik Gertten. Foto: WG Film

Mats Johansson (M) och Luciano Astudillo (S) är riksdagsledamöterna som tog initiativet till den visningen, och bjuder nu in till att visa uppföljaren, bioaktuella BIG BOYS GONE BANANAS!* i Sveriges riksdag den 29/2. Filmen berättar inte bara om rättsprocessen mellan fruktjätten och filmaren, utan väcker relevanta frågeställningar om mediemanipulation och pr-och lobbyistbranschens inflytande. Den amerikanske advokaten Lincoln Bandlow som representerade det svenska filmbolaget i striden som avgjordes till svensk fördel i en domstol i Los Angeles förra året medverkar i samtalet.

Datum: onsdagen den 29 februari 
Tid: 12.00 – 14.00 
Plats: Mittpoolen, Riksdagshuset östra, ingång Riksgatan 2 

Läs mer
1 kommentar Share

Här visas BIG BOYS GONE BANANAS!* på bio i Sverige

BBB_11.jpgBig Boys Gone Bananas!* går upp på 39 dukar över hela Sverige. Den största dokumentärfilmslanseringen i modern tid.

Däremot har SF har valt sin bananfilm. De säger ja till Sean Banan i Seanafrika. Nej till Big Boys Gone Bananas!*. Vi som trodde Bonnier-koncernen var för yttrandefrihet och mångfald.
 
14 biografer från norr till söder visar filmen redan från premiären i morgon den 24 februari.
På självaste skottdagen kopplar 18 biografer upp sig mot Spegeln i Malmö. En frågestund med Fredrik Gertten och hans amerikanske advokat Lincoln Bandlow sänds via satelit ut till de medverkande biograferna. Frågor skickas med sms. Här kan hela Sverige diskutera samma fråga som kommer dominera samtalet efter filmvisningen i Sveriges Riksdag samma dag. Frågan om den allt mer skrämmande obalansen mellan oberoende media och betald PR och lobby.

Läs mer
2 kommentarer Share

Filmen redo för den svenska duken!

bild.JPGStora saker är på gång med filmen! Nu till helgen den 18 februari inleds förhandsvisningarna på DocLounge, med start på Moriskan i Malmö. Och den 24 februari är det svensk biografpremiär för filmen på biografer runt om i Sverige. På skottdagen den 29 februari kommer en satelitvisning av filmen hållas, där du som biobesökare kan ställa frågor via SMS till regissören Fredrik Gertten som finns med live och pratar efter visningen. Inför bild2.JPGlanseringen har det gjorts en helt svensk version, som kommer att distribueras digitalt på DCP och TviX. Distributör av filmen är WG Film. För biografboking av filmen kontakta elin@wgfilm.se.

Första bilden: Vår uppsättning av DCP och Tvixkopior som från och med fredag hanteras av Folkets Bios Filmlager. Andra bilden: Maskinrummet på Biograf Spegeln i Malmö. Foto: Emma Svensson

2 kommentarer Share

Svenska förhandsvisningar av BIG BOYS GONE BANANAS!*

bigboysfest_webb.jpgNu är det äntligen dags för svensk lansering! Efter flera hyllade internationella visningar på Sundance Filmfestival i USA, IDFA, Amsterdam och Berlinale EFM i Berlin, är det nu dags för BIG BOYS GONE BANANAS!* att inta de svenska biograferna, med premiär den 24 februari. (Mer info om biopremiärerna kommer.)

Men före dess vill vi fira med en rad exklusiva och festliga förhandsvisningar på Doc Lounge i Malmö, Lund, Stockholm och Göteborg. Kom och träffa regissören Fredrik Gertten och delta i samtal, njut av live-musik, dj´s och mycket mer! Första visningen hålls på Moriskan i Folkets Park nu på lördag!

Gå till vår kalender för att hitta visningarna nära dig. Välkomna!

1 kommentar Share

Den sanna historien om en svensk filmskapare, ett bananföretag och deras fula tricks: manipulering av media, stämningsansökningar och priset vi betalar för yttrandefrihet.

Vill du vara med på vår resa? Registrera dig och håll dig uppdaterad om filmen!