Filmteamet bakom BIG BOYS GONE BANANAS!*

filmmakers_600px.png
Från vänster, F. Gertten, M. Jangård, J. Osmund, B. Binderup, N. Pagh Andersen

Fredrik Gertten, regissör

Fredrik Gertten är en av Sveriges mest uppmärksammade dokumentärfilmare. Han kombinerar filmskapandet med rollen som kreativ producent på WG film. Filmerna visas över hela världen på bio festivaler och TV. Han har en bakgrund som både lokal och internationell journalist för radio, TV och tidningar.
Fredrik Gertten har tagit emot flertalet priser, senast för sitt arbete med filmen BANANAS!*. Publicistklubbens pris till Anna Politkovskajas minne, Föreningen för utvecklingsfrågor (FUF) priset, Hoola Bandoola Bands pris till Björn Afzelius minne, LO’s Miljöpris och Malmö Stads Kulturpris. Green Tenacity Award, San Francisco Green Film Festival, Audience Award på FICA, Brasilien. Läs hela Fredriks filmografi på hans IMDB sida.

Margarete Jangård, producent

Margarete Jangård är producent med fokus på kreativa dokumentärer. Hon har arbetat på WG Film sedan 2003 men har verkat i branschen sedan 2000 som frilansande filmarbetare i flera projekt; reklam-, informations- och utbildningsfilm med bland annat SVT som arbetsgivare. Tidigare i sitt liv har Margarete jobbat med reklam och marknadsföring under många år och några av de senare studierna är Masters of Media - projektledare (1998-2000) och EAVE 2005.
Bland de projekt som Margarete har arbetat med på WG Film märks bland annat BANANAS!* -  Love Always, Carolyn - Jag Köpte En Regnskog & Sossen, Arkitekten och Det Skruvade Huset. Sedan Margarete började arbeta på WG Film har hon utökat sitt arbetsfält till att omfatta ett stort antal europeiska länder, USA och Kanada. Det växande nätverket gör att bolagets internationella filmer ständigt når en större och bredare publik.

Margarete Jangård leder tillsammans med Fredrik Gertten filmbolaget. Stämmingen från Dole under lanseringen av BANANAS!* var även personligen riktad mot henne. I BIG BOYS GONE BANANAS!* berättar hon om en del av processen mot företaget och om hur hon upplevde turbulensen som följde på både ett personligt och ett professionellt plan. Stämingen frammanade också en del personliga ställningstaganden. Läs hela Margaretes filmografi på hennes IMDB sida

Jesper Osmund, klippare

Jesper Osmund har jobbat som klippare sedan 1991. Han har redigerat över 45 långfilmsdokumentärer, 6 fictionfilmer, en rad kortfilmer och mini-serier för TV och mer än 600 reklamfilmer. Numera kombinerar han sitt klippande med att föreläsa i dramaturgi och framträder på workshops över hela Europa genom och tillsammans med EDN – European Documentary Network. På WG Film är han klipparen bakom berömda produktioner som BANANAS!*, Blådårar och An Ordinary Family. Läs hela Jespers filmografi på hans IMDB sida.

Benjamin Binderup, klippare

Benjamin Binderup tog sin examen från The National Film and Television School i London 2006 men har jobbat som professionell klippare sedan 2002. Mestadels har han klippt reklamfilm och musikvideos. Efter sin utbildning tog han sig in I spelfilmsbranschen där han har klippt på flertalet fictionfilmer såsom prisbelönade “Manden med de Gyldne ører” och Danmarks TV2 thrillerserie “Den dræber”. Läs hela Benjamins filografi på hans IMDB sida.

Niels Pagh Andersen, narrative consultant

Niels Pagh Andersen startade sin karriär som assistent till två av Danmarks mest berömda klippare Christian Hartkopp och Janus Billeskov Jansen. Sedan 1979 har han jobbat som frilansklippare och har redigerat mer än 250 filmer i olika kategorier. Några exempel på hans prisbelönade arbete är Welcome to Denmark, The 3 Rooms of Melancholia och Everlasting Moments. Läs hela Niels filmografi på hans IMDB sida.

Fullständig creditlista finns på
IMDB

Gillar du denna sidan?

Visar 1 kommentar


published this page in Om filmen 2012-01-24 14:41:14 +0100
Den sanna historien om en svensk filmskapare, ett bananföretag och deras fula tricks: manipulering av media, stämningsansökningar och priset vi betalar för yttrandefrihet.

Vill du vara med på vår resa? Registrera dig och håll dig uppdaterad om filmen!