BIG BOYS GONE BANANAS!* visas i Sveriges Riksdag 29/2

Det började med den svenska dokumentärfilmen BANANAS!* från 2009. Många hörde talas om hur fruktbolaget Dole stämde filmregissören Fredrik Gertten i ett försök att hindra filmens visning, vilket blev en het politisk fråga när filmen visades i riksdagen. Att filmen visades i riksdagen blev en avgörande vändpunkt - Dole drog tillbaka stämningen mot filmbolaget då deras rättssak och frågan om yttrandefrihet uppmärksammades på så pass hög nivå i Sverige.

Men vad var det som hände fram tills dess? Var det bara ett amerikanskt fenomen eller finns det viktiga lärdomar att dra också i en svensk kontext kring yttrandefrihet, lobbyism och PR? Var går gränsen för ett storföretags angrepp på yttrandefriheten? 

 FredrikLincoln.jpg
Vår amerikanske advokat Lincoln Bandlow tillsammans med Fredrik Gertten. Foto: WG Film

Mats Johansson (M) och Luciano Astudillo (S) är riksdagsledamöterna som tog initiativet till den visningen, och bjuder nu in till att visa uppföljaren, bioaktuella BIG BOYS GONE BANANAS!* i Sveriges riksdag den 29/2. Filmen berättar inte bara om rättsprocessen mellan fruktjätten och filmaren, utan väcker relevanta frågeställningar om mediemanipulation och pr-och lobbyistbranschens inflytande. Den amerikanske advokaten Lincoln Bandlow som representerade det svenska filmbolaget i striden som avgjordes till svensk fördel i en domstol i Los Angeles förra året medverkar i samtalet.

Datum: onsdagen den 29 februari 
Tid: 12.00 – 14.00 
Plats: Mittpoolen, Riksdagshuset östra, ingång Riksgatan 2 

Medverkande 

Fredrik Gertten, dokumentärfilmare WG Film 
Lincoln Bandlow, amerikansk yttrandefrihetsadvokat, Los Angeles 
Anna Grönlund Krantz, JKL 
Luciano Astudillo, riksdagsledamot (S) 2002-10 

Inbjudare 
Mats Johanson, riksdagsledamot (M) 

Anmälan (obligatorisk) 
Senast fredagen den 24 februari: 
erika.aldenberg@riksdagen.se

Gillar du detta inlägget?

Visar 1 kommentar


published this page in BLOGG 2012-02-27 12:04:00 +0100
Den sanna historien om en svensk filmskapare, ett bananföretag och deras fula tricks: manipulering av media, stämningsansökningar och priset vi betalar för yttrandefrihet.

Vill du vara med på vår resa? Registrera dig och håll dig uppdaterad om filmen!